Thursday, July 7, 2011

PERUT PUNCA SEGALA PENYAKITAnda kerap diserang sakit perut tanpa sebab?
Atau anda sering berasa tidak selesa di bahagian perut?
Awas! ia mungkin petanda awal kepada penyakit lain yang merbahaya kepada anda.
Seperti mana Sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya:
"Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan". (Hr ad-Dailami)

6 punca penyebab penyakit perut:-

  1. Cara pemakanan seharian yang tidak sistematik
  2. Terlalu berlebihan semasa makan
  3. Tidak berwaspada dengan makanan dan minuman yang dihinggapi serangga. Sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya: "Jika ada seekor lalat jatuh ke dalam tempat minuman yang akan kamu minum, maka celuplah keseluruhan tubuh lalat tersebut ke dalam minumanmu tadi kemudian angkatlah (buanglah) lalat tersebut. Kerana sesungguhnya pada salah satu sayapnya mengandungi ubat dan pada sayap yang lainnya mengandungi penyakit". (HR Abu Hurairah).
  4. Tidak cermat semasa meneliti isi kandungannya.
  5. Kurang kesedaran dalam menjaga kebersihan diri. Sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya: "Bersiwaklah (menggosok gigilah) kamu semua, sebab bersiwak (menggosok gigi) itu adalah membersihkan mulut dan Allah reda kepadanya. Setiap kali Jibril datang kepadaku, ia selalu berpesan untuk bersiwak". (HR Ibnu Majah)
  6. Kebiasaan memakan ubat tanpa nasihat doktor. Oleh itu jagalah cara pemakanan anda, dapatlah anda menghindari dari segala penyakit yang berbentuk kronik ataupun sebaliknya. Amalan yang dilakukan oleh Nabi Muhamaad s.a.w iaitu berpuasa merupakan sebaik-baik pencegahan dan pengubatan. Sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya: "Berpuasalah kamu, nescaya kamu menjadi sihat. (HR Abu Hurairah)

Dengarkan Seni Lagu Ini


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com