Monday, May 10, 2010

Tidak mensyukuri anugerah Allah?


Pada hari ini, terlalu banyak berita tentang kes pembuangan bayi. Kebanyakkan kes ini membabitkan anak remaja kita sendiri yang telah terjebak dengan bermacam-macam kegiatan sosial. Dimana kesedaran mereka yg sewenang-wenangnya membuang dan membunuh anak sendiri. Anak adalah pemberian daripada Allah s.w.t yang tidak terhingga..Ada segelintir pasangan yang telah berkahwin masih tidak dikurniakan rezeki anak oleh Allah. Tetapi mereka yg mudah Allah berikan anugerah ini pula sanggup membuang anak sendiri, adakah mereka tidak mensyukuri nikmat dan kurniaan drp Allah. Cuba mereka renungkan dan fikirkan, jika ibu bapa mereka dahulu membuang mereka seperti yang mereka lakukan, wujudkah mereka di muka bumi ini? Mampukah mereka merasai nikmat yang tak terhingga drp Allah ini?
Marilah kita sama-sama membantu mereka yg telah hilang pertimbangan, sehingga boleh melakukan kesalahan yg amat besar di sisi Allah ini. Dekatilah mereka dan sampaikan apa yg telah diajar Rasulullah? Jangan biarkan mereka ini terleka sehingga lupa apa balasan yang akan diterima di akhirat nanti. Jangan sampai ilmu agama akan beransur-ansur hilang. seperti sebuah hadis ada menyebut:

" عن عبدالله بن عمروبن العاص يقول سمعت رسول الله يقول : ان الله لايقبض العلم انتزاعا ينتزعه من الناس ولكن يقبض العلم بقبض العلماء حتى اذالم يترك عالمل اتخذ الناس رؤوسا جهالا فسئلوا فافتوا بغير علم فضلوا واضلواز - رواه مسلم-"

Ertinya: "Daripada Abdullah bin Amr bin r.a berkata : Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda "Bahawasanya Allah s.w.t tidak mencabut(menghilangkan) akan ilmu itu dengan sekaligus dari (dada) manusia. Tetapi Allah s.w.t menghilangkan ilmu itu dengan mematikan alim-ulama. Maka apabila sudah ditiadakan alim-ulama, orang ramai akan memilih yang jahil sebagai pemimpin mereka. Maka apabila pemimpin yang jahil itu bertanya, mereka akan berfatwa tanpa ilmu pengetahuan. Mereka sesat dan akan menyesatkan orang lain".

Ingatlah!! Hari kiamat semakin menghampiri kita.

Sejumput Kata Untukmu Ibu!!


Pada sejumput kata,
kutitipkan rindu untukmu, ibu
walau pilu tak lagi memburaikan air mata
dan resah tak lagi menyesakkan dada.

Pada sejumput kata,
kutitipkan tanya padamu ibu
adakah nanar dalam hidupmu kini?
masih adakah dian dalam redupmu kini?
masih adakah gelora dalam asamu kini?
Hidup takkan bermakna tanpa drama, ibu
seperti halnya puisi tanpa kata-kata
ataupun bilangan tanpa angka-angka
atau bahkan panaroma tanpa warna
hitam,...putih,...
hijau,...kuning,..
biru,...ataupun ungu jalan hidupmu
tak usah diratapi
kerana tidak ada sesuatu pun yang pasti
terangkan redupmu,
gelorakan asamu....ibu
Pada sejumput kata,
kutitipkan bunga untukmu, ibu

Dengarkan Seni Lagu Ini


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com